ImpactaT proposa 15 sessions de teatre fòrum per tractar amb tota mena de públic aquests temes i els conflictes que hi estan relacionats.
Ho fa des de la metodologia del Teatre de l’Oprimit, una eina participativa, dinàmica i creativa, que aporta estratègies per a la reflexió i l’acció..
Amb un objectiu: identificar els conflictes, reflexionar-hi i resoldre’ls, posant-nos en la pell de l’altre, escoltant, pensant, expressant-nos i compartint activament.
Assagem la realitat amb l’ajuda del llenguatge teatral per transformar-la i millorar-la.

ImpactaT treballa des del 2003 en el camp del teatre social i de l’Oprimit i ha estat una de les primeres companyies que ha introduït aquestes disciplines a Catalunya i a Espanya. Duu a terme projectes de prevenció i intervenció a tot Catalunya per mitjà del teatre social.

TEATRE FÒRUM

Què és una sessió de teatre fòrum?

En les sessions de teatre fòrum oferim un espectacle interactiu i participatiu en el qual el públic deixa de ser un simple espectador per passar a substituir als actors. L’objectiu és ajudar als protagonistes a trobar noves maneres d’actuar davant les situacions conflictives plantejades en cada peça. És compartir un espai comú de reflexió activa entre les actrius/actors i els espectadors/espectadores durant 90 minuts.

 

En diferenciem tres parts:

 • A la primera, ens escalfem conjuntament amb el espectadors, per tal de preparar-los per les seves intervencions posteriors (20 min).
 • A la segona, representem l’obra de teatre, que mostra els conflictes socials sobre els quals volem reflexionar a través de les situacions que viuen els i les protagonistes (20 min).
 • I a la tercera part, «assagem la realitat». Els «espect-actors» ajuden els protagonistes a resoldre els seus conflictes, provant les seves propostes en directe, substituint-los a l’escena. Cada proposta crea una nova situació que tornem a compartir reflexionant activament amb el públic sobre les solucions que s’han aportat (50 min).

Destinataris:

 • Les sessions de teatre fòrum que oferim com a reflexió i transformació dels conflictes socials s’adrecen a tota mena de col·lectius.
 • Les posem a disposició dels ajuntaments, instituts, centres cívics, centres culturals, centres oberts, casals de joves, casals de la gent gran, associacions i altres institucions.

Temàtiques:
Violència de gènere, igualtat, drogues, assetjament escolar, discriminació, identitat…

Objectius:

 • Estimular la utilització del teatre participatiu com a instrument de reflexió social i resolució de conflictes.
 • Crear un espai d’expressió lliure on es puguin alliberar les emocions, la imaginació, les nostres necessitats i els nostres desitjos.
 • Donar veu a col·lectius que necessiten ser escoltats.
 • Oferir instruments i oportunitats per resoldre conflictes «assajant la realitat».
 • Aprendre a ser i actuar d’una manera autònoma.
 • Aprendre a ser ciutadans i ciutadanes en un món global.

CATÀLEG SESSIONS DE TEATRE FÒRUM

 • OBSTACLES.  Persones neurodivergents, malalts mentals i estigmatització.
 • TOCA DE PEUS A TERRA. Prevenció de la violència masclista en les relacions a l’etapa adolescent.
 • PROU..!! Assetjament en l’etapa adolescent.
 • SENSE LÍMITS. Prevenció de violència de gènere en la parella.
 • APRENENT A ESTIMAR SENSE PREJUDICIS. Micro-masclismes i noves masculinitats.
 • AIXÒ PER QUÈ HO DIUS? Prejudicis, rumors i estereotips.
 • TU NO JUGUES! Assetjament i ciber-bullying.
 • I TU, QUI ETS? Immigració, interculturalitat i convivència.
 • ESCOLTA’M. Prevenció de violència de gènere en l’àmbit familiar.
 • I SI NO, QUI HO FARÀ? Igualtat de gènere.
 • LGBT I què? Diversitat sexual, afectiva i de gènere.
 • ANEM DE FESTA! Prevenció del consum d’alcohol i altres drogues a l’adolescència.
 • XXL (King Size). Salut, dona i estètica.
 • IAIES AL SEGLE XXI. Reflexionar sobre la vellesa: Necessitats i mancances.
 • SOMIAR ‘NO’ ÉS GRATIS. Fomentar la visibilitat i la inclusió de les persones amb diversitat.

Obstacles.

TEATRE FÒRUM
SOBRE PERSONES NEURODIVERGENTS, MALALTS MENTALS I ESTIGMATITZACIÓ.

Les persones som neurodiverses. No existeix un model cerebral “estàndar”.

Amb aquesta sessió reflexionarem sobre els estigmes, les etiquetes i els prejudicis que circulen sobre les persones neurodivergents o les diagnosticades amb alguna malaltia mental.
El protagonista de la peça és un jove que ens comparteix aquesta problemàtica que viu en el seu dia a dia.
La falta d’informació i el desconeixement sobre aquest tema, contribueix al fet que moltes persones no puguin desenvolupar-se socialment degut a l’estigmatització que pateixen.

SINOPSI:
Joel és un jove, que com molts altres ha fet amistat amb una noia a través de les xarxes. Com cada vegada connecten més, decideixen quedar per continuar aquesta relació virtual cara a cara. Joel que està diagnosticat d’esquizofrènia, es planteja el dilema de si abans de res li ha d’informar a la noia que té aquesta malaltia. Ell està medicat i el seu dia a dia transcorre com el de qualsevol altra persona.
La mare li aconsella que li ha de dir des del primer moment per evitar patiment.
És aquesta la millor opció? Com serà la reacció de la noia en saber-ho? Ho voldrà intentar o els prejudicis acabaran guanyant la partida?

Toca de peus a terra.

TEATRE FÒRUM
SOBRE PREVENCIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LES RELACIONS A L’ETAPA ADOLESCENT.

En les seves primeres relacions els adolescents no tenen clar quins són els límits: fins a on arribes de vegades, per tal de complaure a l’altre.. Com poden les i els adolescents identificar o distingir dins les seves relacions de parella quin son els símptomes d’una relació insana? Quin és el model d’amor que envolta a aquestes noies i nois? Per poder ajudar als i les joves hem de fer evidents quin son els factors que intervenen en una relació d’aquestes característiques i que podem fer tant per prevenir com per intervenir.

SINOPSI:

L’Andrea i el Toni es coneixen del barri de tota la vida i han començat una relació que va més enllà de l’amistat. Però, és una relació d’amor? L’Andrea i el Toni ens mostraran la seva relació per compartir amb nosaltres els passos que segueixen pel camí que va des del feliç enamorament fins a la manipulació més visible.
 

Prou..!

TEATRE FÒRUM
SOBRE ASSETJAMENT A L’ETAPA ADOLESCENT.

Molts casos de violència masclista tenen relació amb el consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs i és a les festes quan els joves els consumeixen amb més descontrol. La societat segueix alimentant la idea que el NO d’una dona, en el fons vol dir SI…? 

Les drogues i l’alcohol disminueixen la capacitat de reacció i ens fan més vulnerables, però també poden potenciar comportaments i actituds reprimides o sexistes…

Quins altres factors afavoreixen aquests tipus de comportaments? Com podem comunicar amb els adolescents, per tal de crear consciència del perill que comporten  aquests fets? Com podem trencar els tabús que els envolten. 

SINOPSI:

En aquesta peça Laura, una noia de 16 anys va a les festes del seu poble, on haurà de fer front a situacions de caràcter masclista, sota la influència de l’alcohol que encara la fa més vulnerable. Com afronta la realitat de l’endemà…?

 

Sense Límits.

TEATRE FÒRUM
SOBRE PREVENCIÓ VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN LA PARELLA.

Quins motius pot tenir una persona per sobrepassar els límits de l’altre. Quin és l’origen de la violència relacional? És pitjor la violència física o la psicològica? Fer un treball de prevenció i sensibilització en el tema de violència de gènere en les relacions de parella.

SINOPSI:

Sense límits ens convida a viure en directe la relació d’una parella i el seu nadó, a la seva vida quotidiana. Les reaccions d’un i de l’altre davant de situacions aparentment inofensives…
Fins a on es pot arribar sense faltar el respecte a l’altre?

Aprenent a estimar sense prejudicis.

TEATRE FÒRUM
SOBRE MICRO-MASCLISMES I NOVES MASCULINITATS.

Els joves necessiten aprendre a generar els seus propis criteris i a mantenir-los davant de la pressió del grup, per tal de poder-se relacionar lliurement des de la igualtat. Desmecanitzar els pensaments i comportaments sexistes en les relacions a l’etapa adolescent. Analitzar el paper que desenvolupa la família a l’hora d’educar als fills i filles en aquest àmbit.

SINOPSI:

La Meri i en Pau són dos joves que comencen a relacionar-se. Tant la pressió social com del grup d’amics fan que, de vegades, diguin coses o actuïn sense estar d’acord amb el que realment senten. Encara hi ha molts prejudicis, contra els quals ens hem de rebel·lar: “Si la Meri surt amb diferents nois segur que pensen que és una fresca. En canvi si el Pau surt amb diferentes noies és un triomfador”. Els pares i mares, per tal de protegir a les seves filles, poden donar consells o prendre actituds sexistes, sense ser-ne conscients.

Això per què ho dius?

TEATRE FÒRUM
SOBRE PREJUDICIS, RUMORS I ESTEREOTIPS.

«És més fàcil trencar un àtom que un prejudici» (Einstein).

Per què inventem justificacions per a decisions que no sabem ni com les hem pres? Qüestionarem activament tot allò que no ens permet treure conclusions lliurement, sense caure en falses simplificacions originades pels rumors i estereotips que corren en la nostra societat. Reflexionarem de forma plural i participativa sobretot el que ens permeti entendre millor la diversitat que ens envolta per facilitar la convivència ciutadana..

SINOPSI:

L’acció es desenvolupa en un local públic, on una dona no troba la seva cartera, que havia deixat damunt el taulell, i sense pensar-ho dues vegades acusa els joves que té més a prop del robatori per les “pintes” que porten… Els estereotips, fan que, tan ella mateixa com les persones que l’envolten, evidenciïn que tenen un munt de prejudicis…

Link: Sessió feta a La Pobla de Segur.

Tu, no jugues!

TEATRE FÒRUM
SOBRE ASSETJAMENT I CIBER- BULLYING.

Per què comencem a marginar a un altre? Qualsevol en pot ser víctima? Quins són els factors determinants que acaben provocant comportaments i actituds discriminatòries? És un fenomen d’avui o és una situació que sempre s’ha donat, però que ara crea alarma social? Quin paper tenen les xarxes socials en aquestes situacions? Com pot ser que ni els pares, ni els professors, en definitiva, les persones més properes, no ho detectin?
Què podem fer si detectem una situació de discriminació?

SINOPSI:

La Marta és una nena una mica introvertida, que pateix la discriminació dels seus companys, tant a l’escola com a través de les xarxes socials. A casa ho intenta dissimular, perquè no és la primera vegada que li passa. Els nois i les noies hauran de participar activament per ajudar la protagonista a capgirar la situació i el conflicte.

 

I tu, qui ets?

TEATRE FÒRUM

SOBRE IMMIGRACIÓ, INTERCULTURALITAT I CONVIVÈNCIA.

Tot el que ens és desconegut genera por. Tot el que no es tria es viu com imposició. La diversitat i la multiculturalitat posen en perill la nostra identitat? De què depenen l’acolliment i la integració dels nouvinguts? Els fills dels immigrants són els que pateixen més el canvi al qual s’han vist arrossegats i, alhora, són els que establiran ponts de comunicació entre les cultures. La multiculturalitat s’hauria de viure com una riquesa i no com una font de conflicte.
Per què ens costa tant posar-nos en el seu lloc?

SINOPSI:

I tu, qui ets? Ens convida a compartir «les dificultats» amb què es troba un jove immigrant, quan arriba a una població de Barcelona per intentar començar una vida molt diferent de la que li esperava en el seu país d’origen. Veiem els prejudicis i les pors amb què la tracten la majoria de les persones amb les quals es va trobant en diferents moments, quan cerca un lloc per viure o quan busca feina.

Escolta’m.

TEATRE FÒRUM

SOBRE PREVENCIÓ DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN L’ÀMBIT FAMILIAR.

Assumim realment l’educació en igualtat dels nostres fills i filles?
Analitzar com segueix influint el sistema patriarcal i l’educació sexista en la des-igualtat de gènere que encara viuen moltes famílies avui dia.
La frustració que genera en les relacions familiars i les conseqüències.
Trobar maneres de transformar situacions quotidianes de des-igualtat, normalitzades dins l’àmbit familiar.
Com transformar els conflictes que això genera?

SINOPSI:

Una família, amb la mare, el pare, el fill i la filla adolescents, és la protagonista de situacions quotidianes on expressions com: “Deu ser que tens la regla.” o “Jo no tinc res en contra dels gais però a mi que em deixen tranquil.” o “Hauries de vestir més femenina.” … Sòn el pa de cada dia.
Els hàbits que hem adquirit, amb el ritme de vida que portem, no sòn fàcils de canviar ni de vegades de detectar a primera vista.

I si no, qui ho farà?

TEATRE FÒRUM

SOBRE IGUALTAT DE GÈNERE.

Avui dia, encara moltes dones continuen patint discriminació de gènere, tant a la feina com a casa. Aquesta sessió ens convida a reflexionar activament sobre com segueix influint el sistema patriarcal i l’educació sexista, en la desigualtat de gènere que encara es viu, avui dia a moltes famílies. Trobar maneres de transformar les situacions de desigualtat que han esdevingut cròniques dins l’àmbit familiar. Qüestionar-nos sobre el paper que desenvolupen les àvies i avis al voltant del nucli familiar i si la seva intervenció afavoreix o no a aquest canvi.

SINOPSI:

I si no, qui ho farà? Ens mostra, en to d’humor, situacions de la vida quotidiana d’una família, on la mare treballa tant a dins com a fora de casa, el pare amb treballar a fora ja en te prou i el dia que fa el sopar, millor no veure com deixa la cuina. La filla adolescent veu que les coses ja no són com abans de l’arribada d’un nou membre a la família: és el que faltava per complicar més la situació. Però “per sort”, hi ha l’àvia que farà el que calgui, per a “salvar” a la seva filla.

LGBT I què..?

TEATRE FÒRUM

SOBRE DIVERSITAT SEXUAL, AFECTIVA I DE GÈNERE.

Cada dia son més les persones que assumeixen el seu canvi de gènere per poder realitzar-se amb plenitud a la vida. 

Les entitats de gènere no normatives son un mon apart, per la gran majoria de societat que es continua regint pel sistema binari tradicional. 

Encara falta recórrer  un llarg camí per aconseguir la integració.

Per què seguim insistint quan un adolescent ens diu: A mi m’atrauen tant els nois com les noies. En què ja li passarà, que són ximpleries de l’adolescència? Els estereotips i les etiquetes, avui dia, segueixen circulant més que mai en totes direccions.

SINOPSI:

Gabriel, és una adolescent trans que ens planteja les situacions de conflicte que viu tant en l’àmbit de les seves relacions afectives com familiars. Com transformar una societat on la falta de  respecte i d’acceptació de la diversitat sexual afectiva i de gènere, surt a la llum  contínuament?
Us convidem a participar en aquesta sessió perquè ens ajudeu a  desmuntar-la.

Anem de festa!

TEATRE FÒRUM

SOBRE PREVENCIÓ DEL CONSUM D’ALCOHOL I ALTRES DROGUES A L’ADOLESCÈNCIA.

L’adolescència és el pas entre la infància i la maduresa. És quan comencem a experimentar amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn, buscant els primers reptes, traspassant els límits de seguretat que ens envoltaven des de quan érem petits. L’alcohol és la «droga» permesa i més consumida des de l’antiguitat a la nostra societat. El consum és habitual a les cases. L’utilitzem des de sempre per celebrar qualsevol festa. Quina és la relació entre el consum d’alcohol i el consum d’altres tipus de drogues? El problema és l’alcohol, o és l’entorn i la societat en què vivim? Com podem intervenir per avisar els joves de les conseqüències del consum d’alcohol i de drogues? Com els podem ajudar a posar límits?

SINOPSI:

La Laia és una adolescent que comença a sortir de festa. Com gestiona aquest fet amb la seva família? Què implica? Com reacciona davant de la pressió del grup d’iguals i de la societat en general sobre què s’ha de fer perquè la festa sigui divertida? La iniciació al consum d’alcohol i de porros…, fins a quin punt ho controlarà

 

X X L (king size).

TEATRE FÒRUM

SOBRE SALUT, DONA I ESTÈTICA.

Des de quan les dones han de mantenir l’aparença de tenir sempre vint-i-cinc anys? Una cosa és la salut i una altra la dictadura de l’estètica. Menjar és un veritable trauma per a un gran nombre de dones, esclaves de la moda, de les seves parelles i, fins i tot, de les seves amigues i famílies. 

L’home i la dona estan sota el mateix punt de mira? 

SINOPSI:

XXL, és una peça tragi-còmica que ens mostra les situacions que viu la Cristina, una noia jove, que en principi sembla no tenir problemes amb la seva constitució física, però que haurà de trobar com es pot enfrontar a la família de la seva parella i a la societat en general, que li recorden en tot moment que no segueix el corrent establert… Aconseguirà aturar l’ansietat que tot això li crea? A quin preu?

Iaies del segle XXI

TEATRE FÒRUM

REFLEXIONAR SOBRE LA VELLESA: NECESSITATS I MANCANCES.

Vivim en una societat que valora la joventut i la bellesa per sobre de la vellesa i la saviesa. El temps passa i una àvia que ha estat molt sol·licitada, que ha tingut cura dels nets i netes, arriba un dia que comença a ser una vella de la qual s’ha de tenir cura. Avui dia, a causa del ritme de vida que portem, de vegades triguem massa a adornar-nos del que està passant? Tenim el temps necessari per assolir aquestes tasques? Com i qui pren les decisions arribat el moment dels canvis..?

SINOPSI:

La Trini i l’Amèlia, són dues àvies que ens mostraran fins a quin punt volen estar amb la família. Fins a on arribaran perquè comptin amb elles? Però també ens mostraran el dur que pot arribar ser fer-se gran i no entendre el per què de la solitud que les envolta.

Iaies al segle XXI 2.0 

TEATRE FÒRUM

SOBRE COM AFRONTA LA GENT GRAN EL CANVI TECNOLÒGIC O LA CONVIVÈNCIA EN EL NUCLI FAMILIAR

Vivim en una societat que en poc temps ha canviat el seu funcionament en molts aspectes: demanar hora al metge; treure diners del banc; consultar la factura de la llum o del telèfon…S’ha tornat imprescindible dominar la tecnologia i per moltes persones grans s’ha convertit en un problema més. 

Per altra banda, també volem reflexionar sobre el tema de com tenen cura les famílies de la seva gent gran. De vegades no és gens fàcil a causa del ritme de vida d’avui dia. La falta d’empatia pot fer sentir als nostres avis i àvies com la peça que no encaixa en la dinàmica familiar.

SINOPSI:

La Trini i l’Amèlia ens conviden a continuar compartint amb elles els seus conflictes per adaptar-se a aquesta societat del segle XXI. Fins a quin punt estan patint aquest canvi social? El progrés tecnològic i les estructures familiars cada vegada tenen menys a veure al que estaven acostumades? És fàcil adaptar-se?

 

Somiar ‘no’ és gratis

TEATRE FÒRUM

PER A FOMENTAR LA VISIBILITAT I LA INCLUSIÓ DE LES PERSONES AMB DIVERSITAT.

Aquesta sessió vol treballar des de l’empoderament, per animar a totes aquelles persones, que malgrat les seves dificultats i sabent que no ho tindran fàcil, segueixen lluitant pel que volen fer i ser, en la societat competitiva i discriminatòria en què estan vivint.
És una lliçó de vida, pels qui desconeixen aquestes realitats, i una oportunitat de sensibilització i aprenentatge

SINOPSI:

A través de diferents situacions de vida, l’Andrea, una noia amb diversitat visual i auditiva severes, compartirà amb els i les participants, totes les dificultats amb què es va trobar per aconseguir fer el que volia, a partir del moment en què va patir una malaltia que li va donar a la seva vida un gir de 180 graus.
La sobreprotecció de la família, la desconfiança de les institucions, la manca de precedents i sobretot els prejudicis de la societat que l’envolta, va fer que el seu somni, fos molt difícil d’aconseguir, però no impossible.